"Jeta eshte si cokollata, eshte e hidhur per te vleresuar te emblen."

giovedì 14 luglio 2011

TARTUF ME KARAMELE E GJALPE TE KRIPUR

 TARTUF ME  KARAMELE E GJALPE TE KRIPUR

Perberesit per 12 tartufe: 225 gr cokollate fondan, 1.25 dl pana  (gjysem gote),  pluhur kakao.
Per  karamelin: 100gr sheqer, 80 gr qumesht i kondensuar, 50 gr pana, 25 gr gjalpe me kripe.

Ne nje ene  shtohet pana dhe vendoset ne zjarr sa te marre nje vale. Shtohet ne te cokollata e grire imet e pergatitur paraprakisht. Perzihet mire derisa te behet nje krem homogjen e duke patur kujdes qe cokollata te mos te digjet.   Lihet te ftohet dhe  vihen ne frigorifer  per  pak ore. 
Nderkohe  pergatitet karameli. Vihet  ne zjarr pana, sa te marre vale  hiqet nga zjarri dhe shtohet quemeshti  i kondensuar.
 Ne nje ene tjeter  hidhet sheqeri, vihet ne zjarr te ngadalte dhe perzihet  derisa  sa te  marre ngjyre te erret. Ne kete moment shtohet gjalpi dhe  perzihet mire. Kesaj te fundit i shtohet masa  e panes me quemeshtin e kondensuar dhe  vendoset per pak seconda ne zjarr duke e perzier mire.
Lihet te ftohet dhe perdoret  per mbushjen e tartufeve.
Hiqet kremi  i cokollates nga frigoriferi dhe lihet  pak ne temperaturen e ambientit. Ndahet masa ne  topa te vegjel  si  arre dhe  ne mes i vendoset mbushja,  1 luge kafeje me salsen karamel qe pergatitem. Mbyllet mire  duke kushtuar kujdes te mos te dale mbushja e  karamelit jashte dhe   kalohet ne pluhur kakao. 
Ruhen ne nje vend te fresket.

Nessun commento:

Posta un commento