"Jeta eshte si cokollata, eshte e hidhur per te vleresuar te emblen."

giovedì 14 luglio 2011

BONET

BONET
Perberesit: Amareta 100gr,pluhur kakao 20gr,qumesht 1/2 liter, lekure limoni per arome,rum 3 luge gjelle,5 kokrra veze(3 te plota dhe 2 vec te verdhat,sheqer 80 gr.

Per sheqerin e karamelizuar: 100 gr sheqer. 

Ne nje tenxhere te vogel hidhet qumeshti dhe vendoset ne zjarr, shtohet lekura e nje limoni te grire holle dhe e lihet te zieje. Nxehet furra ne 180°C dhe nderhohe pergatitet sheqeri i karamelizuar. Hidhet 100 gr sheqer ne nje tigan apo ne nje ene te vogel dhe vihet ne zjarr te ngadalte derisa te shkrihet e te behet ngjyre karamele duke u kujdesur qe te mos te digjet. Sheqeri i pergatitur hidhet ne  nje tave me forme stergjateshe  dhe te thelle si ato qe perdoren per plum kek duke u kujdesur qe te shperndahet mire ne paretet e taves dhe lihet te ftohet.
Grihen amaretat holle-holle sa te behen si pluhur. Ne nje ene te thelle qelqi apo plastmasi rrihen vezet, shtohet sheqeri, kakao, rumi, qumeshti i vaket e ne fund pluhuri i amaretave.
Perzihet mire dhe hidhet ne taven e lyer me sheqerin e karamelizuar dhe piqet ne banjo mari per 45-50 minuta. Duhet  kushtuar kujdes  qe uji i taves  me uje nuk duhet te vloje ne menyre qe  embelsira te mos dale e forte dhe me flluska ne brendesi. Nese kjo ndosh shtohet here pas here pak uje i ftohte.  Embelsira duhet te mpikset  e te kete nje siperfaqe te lemuar. Pasi te jete pjekur hiqet nga tava dhe vendoset ne nje pjate te sheshte. Zbukurohet persiper me amareta dhe vendoset ne frigorifer  per  te pakten tre ore.

Nessun commento:

Posta un commento